Danmark.

Danmark har ca 5,5 miljoner invånare varav knappt en fjärdedel bor i Storköpenhamn.Omkring en tredjedel av landets befolkning bor inom Hovedstadsregionen (inte att förväxla med den nya "Region Hovedstaden"). Av 5.475.791 invånare (2008) bodde 3.010.443 väster om Stora Bält på en 32.772 km² stor landyta (befolkningstäthet: 91 per km²), 2.465.348 (45%) bodde på en 9.622 km² stor landyta (befolkningstäthet: 256 per km²) i Østdanmark.


Kastrup

I Köpenhamn finns den interkontinentala flygplatsen Kastrup Nordens mest trafikerade, belägen sju–åtta kilometer från stadens centrum och alldeles invid Öresundsförbindelsens fäste. Att höjden över havet är försumbar, omgivande terräng flack och banorna långa och välutrustade gör att Kastrup räknas till de säkraste flygplatserna i världen. Det finns tre banor: 04L/22R, 04R/22L samt 12/30. Bana 22L är utrustad med ILS kategori 3, vilket innebär att flygplan (med rätt utrustning ombord) kan landa även om sikten är noll meter.

Flera av passagerarna är från södra Sverige Detta beror på att Öresundsförbindelsen ger bekväma anslutningar. Antalet flygbolag som opererar härifrån är betydande och mest dominerande är SAS, vars trafik utgår härifrån. Flygplatsen har tre terminaler, varav de två största är avsedda för internationell trafik. En fjärde terminal är under projektering. Under dagtid avgår ett flygplan varannan minut. Kastrup har en tunnelbanestation, varifrån man snabbt kan ta sig till centrum, och en underjordisk järnvägsstation med bland annat direkttågförbindelser till hela södra och västra Sverige och till Helsingör via centrum.

Andra Flygplatser.

Billund nära Vejle och Legoland är Jyllands största flygplats samt utanför huvudstäderna den mest trafikerade i Norden. Det finns även ett antal mindre trafikflygplatser i Danmark, bland annat i Ålborg Århus och Roskilde samt på Bornholm.

Legoland -Billund

Det första och största Legoland ligger i Billund där Lego kommer ifrån och har sitt huvudkontor. Parken öppnades 1968. Legoland är byggt av cirka 20 miljoner Legobitar.

 

Om ni inte har varit på Legoland så säger jag bara ÅK DIT! :) Man blir som ett barn på julafton.Det finns så himla mycket att titta på.Från Köpenhamn till Billund är det 30 mil så det är en bit.MEN det är värt det.

 

Det var lite fakta om Danmark / Köpenhamn

 

 


Kommentarer
Postat av: Enna

:)

2011-01-29 @ 01:10:57
URL: http://ennizen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0